Onlinekurs

Driva

Bokföring

1 minuters läsning
Senast uppdaterad

Bokföringen är hjärtat i ditt företags ekonomi. Alla affärshändelser registreras här. Som nybliven företagare kan det vara svårt att se skillnad på bankkonto och bokföring, men alla affärshändelser är inte en transaktion på ditt bankkonto. Till exempel räknas en skickad faktura som en tillgång, även innan betalningen har nått ditt bankkonto.

Att löpande bokföra företagets inkomster och utgifter behöver inte ta många minuter i veckan. Inte minst så uppfyller du löpande lagkravet på bokföring och slipper huvudvärken när det är dags att avrunda räkenskapsåret. Så gör du det möjligt att få en överblick över hur ditt företag mår. Alla moderna bokföringsprogram låter dig komma åt viktiga nyckeltal och rapporter som indikerar hur ditt företags ekonomi mår, just precis nu.

Vad är bokföring och varför ska du ha det

Bokföring är till för att på ett ordnat sätt ta hand om ekonomiska händelser. Några saker som behöver finnas med i er bokföring är verifikationer (alltså underlag för alla era affärshändelser, kan vara till exempel kvitton eller fakturor), bokföring som du gör löpande och ett årsbokslut.

Så varför ska man egentligen behöva hålla på med bokföring? Jo, såklart finns det vissa lagar som säger att du som företagare bär ett ansvar att redovisa till skatteverket och andra myndigheter. Men ur ett annat perspektiv är det också bra att bokföra då du får fram information om ditt företag som kan hjälpa dig att föra det vidare i rätt riktning.

Bokföring